Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
ИндексГалерияТърсенеПоследни снимкиРегистрирайте сеradioВход

 

 Туршийки ...

Go down 
5 posters
АвторСъобщение
toni_moni
moderator
toni_moni


Брой мнения : 43
Age : 50
Registration date : 03.09.2008

Туршийки ... Empty
ПисанеЗаглавие: Туршийки ...   Туршийки ... Icon_minitimeСря Ное 26, 2008 9:51 am

Скоро сложихме киселото зеле , но ... останаха 2 зелки

Накълцах зелките на ситно , помачках ги със сол. Настъргах моркови и целина. Всичко това го обърках и сложих в бидонче. На другия ден направих марината с 500мл оцет, 300гр захар, 150гр сол, с която залях сместа в бидончето. По желание може да се нареже наситно люта чушка. Притиснах сместа с чинийка.
Остава да узрее и cheers
Върнете се в началото Go down
styllisima
Admin
styllisima


Брой мнения : 177
Age : 49
Местожителство : Вече в БГ
Registration date : 31.08.2008

Туршийки ... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Туршийки ...   Туршийки ... Icon_minitimeСря Ное 26, 2008 10:06 am

Монка аз правя една туршийка която става почти веднага за ядене cheers
Нарязвам зеле, моркови, целина, чушки и карфиол. Поръсвам ги със сол и захар и оставям да престоят за през ноща или по рецептата 24 часа. След това изсипвам течноста която са отделили зеленчуците и колкото е тя толкова оцет добавям и олио на половината на отделената течност. Добявам дафинов лис и черен пипер и слагам на котлона да поври 5-10 минути. Още вряла маринатата я изсипвам върху зеленчуците. Може да се яде, готова е веднага след като изстите и цяла зима си имам туршия която е страхотна aham
Върнете се в началото Go down
Яя
moderator
Яя


Брой мнения : 105
Age : 31
Registration date : 01.09.2008

Туршийки ... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Туршийки ...   Туршийки ... Icon_minitimeСря Ное 26, 2008 12:09 pm

Ами аз знам една много лесна без марина.
За 8 компотски буркана:
Взема се по кило моркови и карфиол, 1 глава целина, 1 средно голям хрян и 2 кила камби. Режат се се там на не много ситно. Хряна трябва да се среже по дължина на 4 и после вече през средата да станат общо 8 парчета, по 1 на буркан.
Във всеки буркан се слагат 2-3 скилидки чесън, 6-7 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 2 с.л. захар 4-5 зърна чер пипер и 2 аспиринчета.
Разбъркват се зеленчуците, слагат се по бурканите, заливат се с вода. Бурканите се обръщат и трябва да стоят няколко дена.
Може и без аспиринчетата, ама тогава трябва да се стерлизира.

Една хитринка специално за суровите туршии: като се сложи хрян туршията трае много. Киселото зеле изкарва чак до юни примерно.
Върнете се в началото Go down
stanka1979
зарибен
stanka1979


Брой мнения : 42
Registration date : 01.09.2008

Туршийки ... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Туршийки ...   Туршийки ... Icon_minitimeПон Дек 01, 2008 8:49 pm

Лично аз най си обичам да си нарежа зелето и с сол и вода за няколко дена става киселко.Отделно си слагам зелени доматки и те са кисели и така мога да изкарам цяла зима.Но иначе правя и мешена с моркови,зеле,домати,карфиол,кервиз и едно такова червено за цвят в бидонче.
Правя и друга но не винаги-режа зеле,чушки,моркови,карфиол на ситно,кервиз,магданоз и слагам в тилитрови буркани.До ръбчето на буркана оцет,2 супени сол и 2 супени захар няколко зърна черен пипер и дафинов лист.Слагам мешената далата,но отдолу и отгоре слагам по 2 аспирина.Наливам вода и така около 10 дена обръщам бурканите.Става идеална.
Върнете се в началото Go down
boy4o
moderator
boy4o


Брой мнения : 139
Age : 65
Местожителство : Sofia, BG
Registration date : 29.08.2008

Туршийки ... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Туршийки ...   Туршийки ... Icon_minitimeВто Дек 02, 2008 12:05 pm

Жълти краставички

По магазините все още се мотаят някакви корнишони и си помислих, че, все пак, още не е късно за тази рецепта. Някога, в незабравимите времена на бригадирската младост я чопнах от "вакумата" в Ловеч (ех, бригади, цял месец нескончаем купон!...).
yeees beer dance

Корнишони. В нормален 800 кубика буркан се слагат 50-60 гр. оцет, 3 чаени лъжички сол, 1 ч. л. захар, 1/2 глава лук, нарязана на деликатни филийки, 5-6 зърна черен пипер, нещо като щипка СТЪБЛА копър, един дафинов лист.

Нареждаме краставичките в буркана максимално плътно. Доливаме вода, запечатваме и варим 15-ина минути на водна баня. Изваждаме и обръщаме с капачките надолу. Очаква се, че краставичките са станали жълти. Ако забележим, че в някой буркан са си останали зелени, значи сме забравили да сложим оцет - утешаваме се с очевидното съображение, че "колкото по-гениален, толкова по-разсеян" и с 1-2 чашки ракийка, мезнати със съдържанието на проблемния буркан.
cheers

Впрочем, съществува възможността да се отвори въпросният буркан, да му се добави оцет и да бъде оставен на слънце. Не съм убеден, че точно това е интелигентният вариант за силни мъже!

След два-три дни цялото вълшебство е втасало. Настава моментът за вземане на критичното решение. Дали да го ядем на момента, дали да го сложим в хладилника или да го стерилизираме? Тежък екзистенциален избор...
hmm
...но да споделя, че буркан от тази туршийка изпива половин кило ракия без да се замисли и пита за още толкова.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content





Туршийки ... Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Туршийки ...   Туршийки ... Icon_minitime

Върнете се в началото Go down
 
Туршийки ...
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
 :: 
у дома
 :: 
  • Моите манджи
  • -
    Идете на: