|
|
| Туршийки ... | |
| | Автор | Съобщение |
---|
toni_moni moderator
Брой мнения : 43 Age : 50 Registration date : 03.09.2008
| Заглавие: Туршийки ... Сря Ное 26, 2008 9:51 am | |
| Скоро сложихме киселото зеле , но ... останаха 2 зелки Накълцах зелките на ситно , помачках ги със сол. Настъргах моркови и целина. Всичко това го обърках и сложих в бидонче. На другия ден направих марината с 500мл оцет, 300гр захар, 150гр сол, с която залях сместа в бидончето. По желание може да се нареже наситно люта чушка. Притиснах сместа с чинийка. Остава да узрее и | |
| | | styllisima Admin
Брой мнения : 177 Age : 49 Местожителство : Вече в БГ Registration date : 31.08.2008
| Заглавие: Re: Туршийки ... Сря Ное 26, 2008 10:06 am | |
| Монка аз правя една туршийка която става почти веднага за ядене Нарязвам зеле, моркови, целина, чушки и карфиол. Поръсвам ги със сол и захар и оставям да престоят за през ноща или по рецептата 24 часа. След това изсипвам течноста която са отделили зеленчуците и колкото е тя толкова оцет добавям и олио на половината на отделената течност. Добявам дафинов лис и черен пипер и слагам на котлона да поври 5-10 минути. Още вряла маринатата я изсипвам върху зеленчуците. Може да се яде, готова е веднага след като изстите и цяла зима си имам туршия която е страхотна | |
| | | Яя moderator
Брой мнения : 105 Age : 31 Registration date : 01.09.2008
| Заглавие: Re: Туршийки ... Сря Ное 26, 2008 12:09 pm | |
| Ами аз знам една много лесна без марина. За 8 компотски буркана: Взема се по кило моркови и карфиол, 1 глава целина, 1 средно голям хрян и 2 кила камби. Режат се се там на не много ситно. Хряна трябва да се среже по дължина на 4 и после вече през средата да станат общо 8 парчета, по 1 на буркан. Във всеки буркан се слагат 2-3 скилидки чесън, 6-7 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 2 с.л. захар 4-5 зърна чер пипер и 2 аспиринчета. Разбъркват се зеленчуците, слагат се по бурканите, заливат се с вода. Бурканите се обръщат и трябва да стоят няколко дена. Може и без аспиринчетата, ама тогава трябва да се стерлизира.
Една хитринка специално за суровите туршии: като се сложи хрян туршията трае много. Киселото зеле изкарва чак до юни примерно. | |
| | | stanka1979 зарибен
Брой мнения : 42 Registration date : 01.09.2008
| Заглавие: Re: Туршийки ... Пон Дек 01, 2008 8:49 pm | |
| Лично аз най си обичам да си нарежа зелето и с сол и вода за няколко дена става киселко.Отделно си слагам зелени доматки и те са кисели и така мога да изкарам цяла зима.Но иначе правя и мешена с моркови,зеле,домати,карфиол,кервиз и едно такова червено за цвят в бидонче. Правя и друга но не винаги-режа зеле,чушки,моркови,карфиол на ситно,кервиз,магданоз и слагам в тилитрови буркани.До ръбчето на буркана оцет,2 супени сол и 2 супени захар няколко зърна черен пипер и дафинов лист.Слагам мешената далата,но отдолу и отгоре слагам по 2 аспирина.Наливам вода и така около 10 дена обръщам бурканите.Става идеална. | |
| | | boy4o moderator
Брой мнения : 139 Age : 65 Местожителство : Sofia, BG Registration date : 29.08.2008
| Заглавие: Re: Туршийки ... Вто Дек 02, 2008 12:05 pm | |
| Жълти краставичкиПо магазините все още се мотаят някакви корнишони и си помислих, че, все пак, още не е късно за тази рецепта. Някога, в незабравимите времена на бригадирската младост я чопнах от "вакумата" в Ловеч (ех, бригади, цял месец нескончаем купон!...). Корнишони. В нормален 800 кубика буркан се слагат 50-60 гр. оцет, 3 чаени лъжички сол, 1 ч. л. захар, 1/2 глава лук, нарязана на деликатни филийки, 5-6 зърна черен пипер, нещо като щипка СТЪБЛА копър, един дафинов лист. Нареждаме краставичките в буркана максимално плътно. Доливаме вода, запечатваме и варим 15-ина минути на водна баня. Изваждаме и обръщаме с капачките надолу. Очаква се, че краставичките са станали жълти. Ако забележим, че в някой буркан са си останали зелени, значи сме забравили да сложим оцет - утешаваме се с очевидното съображение, че "колкото по-гениален, толкова по-разсеян" и с 1-2 чашки ракийка, мезнати със съдържанието на проблемния буркан. Впрочем, съществува възможността да се отвори въпросният буркан, да му се добави оцет и да бъде оставен на слънце. Не съм убеден, че точно това е интелигентният вариант за силни мъже! След два-три дни цялото вълшебство е втасало. Настава моментът за вземане на критичното решение. Дали да го ядем на момента, дали да го сложим в хладилника или да го стерилизираме? Тежък екзистенциален избор... ...но да споделя, че буркан от тази туршийка изпива половин кило ракия без да се замисли и пита за още толкова. | |
| | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Туршийки ... | |
| |
| | | | Туршийки ... | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|