| гръцка кухня | |
|
+6слънчо mik59 donyso stanka1979 Яя megy 10 posters |
Автор | Съобщение |
---|
megy moderator
Брой мнения : 260 Местожителство : Greece Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: гръцка кухня Сря Сеп 03, 2008 9:54 am | |
| Папуцакя - обувчици 5 бр. малки патладжани 500 г кайма 400 г домати 1 глава лук 1 с.л. доматено пюре сол малко канела (1 пръчка) олио галета черен пипер За соса Бешамел: 600 мл прясно мляко 7 с.л. брашно 3 с.л. маргарин 2 бр. яйца сол черен пипер настъргано индийско орехче Патладжаните се срязват на две и се издълбават с лъжица. Запържват се от двете страни и се оставят да се отцеди олиото. Каймата се запържва с лука, добавят се смлените домати и доматеното пюре. Оставя се да се свари и се добавят подправките. Когато каймата е готова се добавя галета за да се сгъсти. С тази смес е напълват патладжаните, нареждат се в тавичка, заливат се със сос Бешамел и се запичат на силна фурна. Сосът се приготвя като в маргарина се запържва брашното до златисто. Бавно и постепенно, при постоянно разбъркване се добавя прясното мляко и сосът се оставя на огъня да се сгъсти, като се разбърква за да не останат бучици. Когато е готов се сваля от огъня и бавно се прибавят разбитите яйца и подправките. | |
|
| |
Яя moderator
Брой мнения : 105 Age : 31 Registration date : 01.09.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Чет Сеп 04, 2008 3:04 pm | |
| Същото го прави и майка ми. Само дето вместо домати слага това дето га издълбава от патладжана, измешано с доматено пюре. И слага джинджифил вместо канела. Пак почти същото става и с тиквички. Обаче на тях не им се слагат канела и индийско орехче, ами повече копър и чубрица. И се слага и чесън на каймата. | |
|
| |
stanka1979 зарибен
Брой мнения : 42 Registration date : 01.09.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Чет Сеп 04, 2008 3:35 pm | |
| Ето и моята любима рецепта- Пастицио Необходими продукти: 1 пак макарони - едри фигури 1 глава лук 1 морков 200 мл дом.сок 1/2 кг кайма 1/2 л прясно мляко,2 яйца,2 суп лъжици брашно- за сос бешамел Начин на приготвяне: Макароните се варят до полуготови. През това време се задушават лука и моркова и като поомекнат се прибавя каймата+доматения сок и подправки в зависимост от предпочитанията. Каймата се разбърква хубаво, за да не останат големи гранули. Задушават се до изпаряване на водата. След това в тава се слагатполовината от макароните, отгоре цялата смес от каймата и за трети пласт другата половина от макароните. Заливт се със сос бешамел, който трябва да поври по-дълго, за да е с гъстотата на крем и най-отгоре се настъргва кашкавал. Доливат се около 100-150мл вода и се слага във фурната за 30мин на 200 градуса.Сервира се топло Това върви с биричка. | |
|
| |
megy moderator
| |
| |
donyso наш човек
Брой мнения : 140 Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Чет Сеп 11, 2008 2:18 pm | |
| Меги, сподели с нас рецепта за традиционните, гръцки, коледни сладки, ако знаеш разбира се. Аз знам само два вида. Доколкото си спомням едните се казваха "меломакароне" (дали го написах правилно ) страхотни са и имам рецептата. А другите не знам как се казват, но са бели, кръгли и с бадеми (невероятно обяснение, а ). Та, точно за тях ми е нужна рецепта. Пък аз както съм си по сладичкото ще ги забъркам, и ще ги хапнем дружно. | |
|
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Чет Сеп 11, 2008 5:50 pm | |
| Дони,поздравления за избора ти!!! И понеже и останалите приятели във форума си заслужава да опитат от гръцката вкусотия наречена "Меломакарона" ще пусна мойта стара и изпитана рецепта. Ако твойта се различава-пусни и нея! С удоволствие ще я пробвам!!! И такаааа.... МЕЛОМАКАРОНАПРОДУКТИ 1ч.масло 1ч.олио /зехтин/ 1ч.захар 1ч.л.канела и карамфил(смесени) 1ч.л.сода 1ч.ч.портокалов сок 1ч.л.бакпулвер 4л.коняк 1л.портокалова кора(настъргана) 1ч.ч.орехи(едро смлени) брашно колкото поеме за да стане меко тесто (около 1300 гр.) ПРОДУКТИ ЗА СИРОПА 1ч.вода 1ч.захар 1ч.мед орехи и канела за наръсване Разбиваме маслото с олиото и захарта, добавяме и канелата и карамфила.Содата се разтваря в портокаловия сок и се добавя към сместа,бакпулвера се разтваря в коняка и се прибавя и той,следва портокаловата кора,орехите и брашното.Замесва се меко тесто.Оформят се сладките и се поставят в на маслена тава.Пекат се на умерена температура/180 -200градуса/ за около 20-25мин./или както казват тука "докато олекнат" / Готовите сладки се оставят да изстинат.Подготвя се сиропа,когато заври на слаб котлон сладките се потапят вътре за около 1 мин.(една по една),вадят се с решетъчна лъжица.Редят се в подходящ съд заливат се с останалия сироп и се поръсват с накълцани орехи и канела. ********************************************************************************* Сега и поръчката на Дони... НОВОГОДИШНИ КУРАБИИ1ч.ч.масло 1/2ч.ч.пудра захар 1жълтък 2с.л.узо 3ч.ч.брашно 1бакпулвер(1ч.л.) 125гр.бадеми(обелени) 1/2кг пудра захар и розова вода (за поръсване) Разбиваме маслото с миксер до побеляване,добавяме бавно пудрата захар,жълтъка и узото.Бакпулвера се смесва с брашното и се прибавя към маслената смес.Слагат се и бадемите(накълцани).Тестото се замесва и ако е необходимо се добавя още брашно.Оформят се топчета с големина малко по-големи от орех.Притискат се леко,да станат дискчета и отгоре се слага цял обелен бадем.Поставят се в намаслена тава.Пекат се на умерена фурна за 25мин. Поръсваме готовите курабии(докато са още топли) с розовата вода и пудрата захар. P.S. Пудрата захар НЕ трябва да се замества с обикновена захар.Бадемите НЕ трябва да са печени предварително.За по-лесно обелване на суровите бадеми, варим вода в джезве махаме я от котлона и изсипваме вътре бадемите, покриваме съдът за няколко минути,след това люспите се отстраняват много лесно.В Гърция под умерена фурна имат предвид около 200градуса. Успех , Дони!!! Чакам да споделиш резултата!!! | |
|
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Съб Сеп 27, 2008 5:20 pm | |
| Скариди саганаки Порции: 6 Продукти: 1 килограм големи скариди 250 грама. Фета сирене Зехтин 1 чаена чаша 4 зрели домата 1 чаена лъжичка дом. пюре 2 средни глави нарязан лук 1 ситно нарязана зелена чушка 1 скелидка чесън Нарязан магданоз 1 чаена чаша Сол Пипер/черен и червен/ Смиламе доматите.В тенджера запържваме лука, чесъна и пиперката. Добавяме доматите, сол и пипер. Оставяме соса да се вари за около 10 мин. Нареждаме скаридите в тавичка или Pyrex и заливаме със соса. Добавяме магданоз, сирене Фета рязани парчета и малко червен пипер. Печем във фурната за около половин час. БЪРЗО ,ЛЕСНО И ВКУСНО....ИДЕАЛНО МЕЗЕ ЗА УЗО ИЛИ РАКИЙКА,ПРИЯТЕЛИ!!! | |
|
| |
donyso наш човек
Брой мнения : 140 Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Съб Окт 11, 2008 1:13 pm | |
| Моята рецепта за Меломарона е същата с леки изключения. - 1л.портокалова кора(настъргана) в рецептата ми е 1с. л. кокосови стърготини. - бакпулвера се смесва с брашното и полученото се добавя последно. - в сместа за сладките няма орехи. Сиропирането си го правя по мързелив начин, като подреждам сладките в тава и заливам със сиропа. Стават си много вкусни, но ще опитам следващия път по твоята рецепта. Благодарско за рецептата за новогодишните курабии, моята изобщо не е била пълна. | |
|
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Нед Окт 12, 2008 6:52 am | |
| | |
|
| |
mik59 форумен маниак
Брой мнения : 51 Registration date : 02.09.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Вто Окт 14, 2008 4:38 pm | |
| ООООХХХХХ ...подайте бе ..поне малко .. за дегустация.. | |
|
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Вто Окт 14, 2008 5:30 pm | |
| Влизай в кухнята и запретвай ръкавите,Мики Дегустацията е направена от майсторите тука | |
|
| |
слънчо зарибен
Брой мнения : 40 Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Вто Окт 28, 2008 9:22 pm | |
| Ей как ми се иска да похапна някое гръцко ястие ама с риба.Ако има и някой да ми приготви като нищо ще прескоча да опитам. | |
|
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Вто Окт 28, 2008 9:43 pm | |
| | |
|
| |
oldcastle Admin
Брой мнения : 433 Registration date : 29.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Вто Окт 28, 2008 11:43 pm | |
| Ммммм Меги, много апетитно изглежда... и аз искам. Направи повечко. | |
|
| |
boy4o moderator
Брой мнения : 139 Age : 65 Местожителство : Sofia, BG Registration date : 29.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Сря Окт 29, 2008 11:30 am | |
| Р-р-хх! Риба! По-добре дай нещо като мръвка. | |
|
| |
слънчо зарибен
Брой мнения : 40 Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Сря Окт 29, 2008 6:13 pm | |
| - megy написа:
Риба ципура на фурнаЦипура на фурна с доматен сос Ципурата, вече е хит и на българската трапеза, а рибното ястие е много подходящо за лятото ципура 1кг лук 4 -5 глави доматен сос 2 ч.ч. или сока на 1/2 кг домати 100 гр маслини 4 -5 скилидки чесън пипер и риган на вкус магданоз 1 лимон Лукът се нарязва на едро, задушава се в зехтин, овкусен със скилидки чесън. След като омекне, се прибавят нарязаните на шайби маслини, запържват се леко, налива се доматеният сос. Като поври малко, се овкусява с пресния риган, сол и пипер на вкус. Рибата се почиства добре от люспите, съвсем леко се запържва в затоплено олио. В плитка тавичка се нареждат на дъното шайби домати, рибата се поставя върху доматите, а отгоре се нареждат шайби лимон. Сосът се прибавя при рибата, нареждат се пера пресен лук и се пече в загрята фурна на 180 градуса С 20-25 мин. Сервира се с тавичката, в която е печена, като отгоре се поръсва с прясно нарязан магданоз. | |
|
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Сря Окт 29, 2008 10:13 pm | |
| ..на снимката ципурата е пълнена ,ама рецептата друг път | |
|
| |
dunia53 новак... все още
Брой мнения : 3 Age : 70 Местожителство : Габрово Registration date : 21.11.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Пет Ное 21, 2008 7:11 pm | |
| Здравейте мили момичета,позволявам си да се намеся и аз във Вашият прекрасен форум и най вече,че дълги години бях в Гърция и ми е познато ежедневието там и гръцката кухнята.Но по стечение на обстоятелствата от 2004 година съм си в България.Аз винаги за нова година си правя меломакарона и курабедес,вземати от оригиналните гръцки рецепти само с едно допълнение ,че към курабетата аз слагам коняк.Дъщеря ми от 9 години е женена за немски грък то живеят в Германия и тя си спазва техните традиции,имате представа какво е да се живее с грък | |
|
| |
oldcastle Admin
Брой мнения : 433 Registration date : 29.08.2008
| |
| |
megy moderator
| Заглавие: Re: гръцка кухня Пет Ное 21, 2008 11:11 pm | |
| Добре дошла и от мен,dunia53!!! Надявам се при нас да ти хареса.... | |
|
| |
dunia53 новак... все още
Брой мнения : 3 Age : 70 Местожителство : Габрово Registration date : 21.11.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Съб Ное 22, 2008 12:39 pm | |
| При Вас има толкова интересни неща,пък и познанията Ви за Гърция както и моите ще ми помогнат занапред да споделям с Вас и аз по нещичко което все още не съм забравила.Благодаря Ви за милият прием | |
|
| |
styllisima Admin
Брой мнения : 177 Age : 49 Местожителство : Вече в БГ Registration date : 31.08.2008
| Заглавие: Re: гръцка кухня Пон Ное 24, 2008 2:12 pm | |
| Хайде развихрете се С голям интерес ще следя и ще опитвам нови рецепти | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: гръцка кухня | |
| |
|
| |
| гръцка кухня | |
|