|
|
| Стремежът към здравословно хранене като болест! | |
| | Автор | Съобщение |
---|
boy4o moderator
Брой мнения : 139 Age : 65 Местожителство : Sofia, BG Registration date : 29.08.2008
| Заглавие: Стремежът към здравословно хранене като болест! Вто Сеп 30, 2008 4:49 pm | |
| Нормално е да се опитваме да се храним здравословно. Но когато се прехвърли мярката, нещата могат да се превърнат в своята противоположност. Патологичната мания да се яде здравословна храна е заболяване, известно в психологията като орторексия. Думата орторексия идва от гръцката дума орто, което означава точен. Тази болест е описана за първи път от д-р Стивън Бартман. Ето няколко въпроса, които могат да ни подскажат, че сме заплашени от това модерно заболяване на консумативното общество: - различава ли се начинът ви на хранене от този на близките ви, - чувствате ли се виновни, ако ядете нещо непозволено за хранителния ви режим; - интересувате ли се повече от полезните съставки в храната,отколкото от вкуса й. Тези, които отговорят положително поне на един от въпросите, могат да се смятат за пристрастени към здравословното хранене - една от най-новите болести на нашето време. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ АНОРЕКСИЯ И ОРТОРЕКСИЯ Е В КОЛИЧЕСТВОТО И КАЧЕСТВОТО НА ПРИЕМАНАТА ХРАНА Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: - натурални; - растителни; - без консерванти; - без мазнини; - без червени меса. Нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията. Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна, или да не ядат, ако не са сигурни, че това, което им се предлага, отговаря на разбиранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които са с гарантиран произход. Отказват да ходят на гости у приятелите си, защото не знаят какво ще им сервират домакините. ОРТОРЕКСИЦИТЕ ИЗПИТВАТ СИЛНА ВИНА, АКО ХАПНАТ НЕЩО ЗАБРАНЕНО Това патологично състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K. Без месо пък нивото на желязо в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество. Липсата на някои от основните хранителни вещества в организма може да доведе до анемия, липса на витамини и енергия. | |
| | | pipps форумът е негов дом
Брой мнения : 219 Registration date : 02.09.2008
| | | | uragana форумен маниак
Брой мнения : 62 Registration date : 08.09.2008
| | | | boy4o moderator
Брой мнения : 139 Age : 65 Местожителство : Sofia, BG Registration date : 29.08.2008
| Заглавие: Re: Стремежът към здравословно хранене като болест! Сря Окт 01, 2008 10:30 am | |
| Е, всеки сам решава за себе си с какво да се храни. Важното е да не си остава само с храната! | |
| | | megy moderator
Брой мнения : 260 Местожителство : Greece Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: Re: Стремежът към здравословно хранене като болест! Сря Окт 01, 2008 6:39 pm | |
| Научих нещо ново! Уж съм в Гърция,гръцка терминология пък такъв грък не съм срещала с "орторексия"... Болшенството страдат от"лакомия" | |
| | | Гост Гост
| Заглавие: Re: Стремежът към здравословно хранене като болест! Сря Окт 01, 2008 7:40 pm | |
| Аз мисля, 4е вси4ки болести, които съществуват са болести на съзнанието ни и всеки лек за тях е също там.Важно е в този динами4ен на4ин на живот изпълнен с трудности да можем да останем позитивни, да си казваме – „Добро утро”, „Днес ще имам хубав ден”, „4увствам се добре”.Да вярваме, 4е е така и да не забравяме да благодарим за това, което имаме, защото много хора нямат и на половина от нашия късмет. Да бъдем добродетелни въпреки вси4ко с 4исто съзнание и помисли. Храната , това е вид енергия за нашето тяло,но не мисля да и отдавам толкова голямо зна4ение, защото и малко ни е нужно за да се 4увстваме добре.Вси4ко, което е без мярка води и има своите последствия, както за тялото така и за духа ни.И ако понякога с нас се е слу4ило нещо не толкова добро, ние трябва да се вгледаме предимно в себе си и да потърсим при4ината за да поправим следствието. Мисля, всеки, ако успее да отклю4и в себе си тези добродетели то неминуемо на него ще му се отвръща със същото. 4овек може да опита от вси4ко, което му предлага живота, като блага и възможности. Но за да полу4ава от тези блага трябва и да е дал.В природата има хармония, която трябва да следваме, да търсим баланс и да имаме самосъзнание да вземаме само толкова, колкото ни е нужно.
Последната промяна е направена от tonizz на Чет Окт 02, 2008 9:01 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
| | | megy moderator
Брой мнения : 260 Местожителство : Greece Registration date : 28.08.2008
| Заглавие: Re: Стремежът към здравословно хранене като болест! Сря Окт 01, 2008 7:46 pm | |
| Браво ,Тони!!!Чудесно казано!!! | |
| | | | Гост Гост
| Заглавие: Re: Стремежът към здравословно хранене като болест! Чет Окт 02, 2008 9:05 pm | |
| Покрай вас и аз прописах! ))Благодаря Ви за което...... Относно по горе, силно вярвам в закона за привли4ането „Подобното привли4а подобно” и 4е вси4ки ние сме това което мислим и 4увстваме. |
| | | | Sponsored content
| Заглавие: Re: Стремежът към здравословно хранене като болест! | |
| |
| | | | Стремежът към здравословно хранене като болест! | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите