Храната и депресията
Как може да разберете, дали вие или пък някои ваш близък страда от депресия? Единствения начин за това е да си отговорите на въпроса, дали имате някои от следните симптоми:
постоянна умора
раздразнителност
рязка и честа смяна на настроенията
безпричинен плач
постоянна и безпричинна тъга
чувство на безпомощност, безполезност, песимистичност
загуба на интерес към всичко и всички
трудна концентрация и вземане на ежедневни решения
смущения в храненето и съня
мисли насочени към смъртта
Причините за възникването на депресията са много и най-различни, но по-важното е, че ако това състояние продължи повече от 2 седмици, то не се колебайте и се посъветвайте с професионалист, които да ви предложи адекватно лечение, за да се преборите с депресията.
Често този вид състояние се наблюдава и през настъпващия есенен сезон, което е свързано както с намаляването на слънчевата светлина, така и с редица други фактори.
Като допълнително средство за преборване или превенция на депресивното състояние, може да наблегнете на определени храни и продукти, чиято липса в менюто ви ще отслаби съпротивителните ви сили срещу това заболяване.
Витамин В3
Зърнени – кафяв ориз, пшеничен зародиш
Зеленчуци – броколи, гъби, зеле, брюкселско зеле, тиквички, тиква
Ядки – фъстъци, слънчогледови семки
Месо – телешки дроб, телешки бъбрек, свинско, пуешко, пилешко
Риба – риба тон, сьомга
Витамин В6
Зърнени – кафяв ориз, овес, трици, ечемик
Плодове – банани, манго
Риба – риба тон, пъстърва, сьомга
Зеленчуци – авокадо, крес, карфиол, зеле, чушки, тиква, аспарагус, картоф
Месо – пиле, свинско каре, пуйка
Бобови – едър боб, соеви зърна, нахут
Ядки – слънчогледови семки
Витамин С
Зеленчуци – червени чушки, червено зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол, къдраво зеле, целина, тиква, зеле, крес
Плодове – ягоди, портокали, мандарини, грейпфрути, лимони, киви, пъпеш, папая, червени боровинки, ананас
Фолиева киселина
Зелени листни зеленчуци – спанак, маруля, салата, аспарагус, цвекло, зеле, броколи, зелен грах, свеж магданоз, брюкселско зеле, авокадо, карфиол
Риба – треска, риба тон, сьомга, камбала, скариди
Месо – телешки черен дроб, пуйка
Ядки и семена – фъстъци, сусамено семе, лешници, кашу, орехи
Бобови – шарен боб, леща, нахут
Плодове – портокали
Магнезий
Зеленчуци – спанак, крес, авокадо, чушки, броколи, брюкселско зеле, зеле
Ядки – бадеми, бразилски орех, кашу, фъстъци, макадамски орехи, шамфъстък, орехи
Семена - слънчогледово семе, тиквени семки, маково семе
Зърнени – овесено брашно, пшенични трици, дългозърнест ориз, елда, ечемик, куиноа (quinoa)
Млечни – пълномаслено мляко
Плодове – банани, киви, къпини, ягоди, портокали, стафиди
Сладко - шоколад
Селений
Зърнени – пшеничен зародиш, бирена мая
Месо – телешки черен дроб, пуешки гърди
Риба - треска, риба тон, сьомга, камбала, скариди
Зеленчуци – гъби, чесън, спанак
Ядки – бразилски орех
Зърнени – ечемик, овес, ръж
Млечни – моцарела
Семена – слънчогледово семе, синапено семе
Цинк
Риба и морски деликатеси – стриди, миди, скариди
Ядки – кашу, орехи, бадеми
Млечни – моцарела, швейцарско сирене, чедър, нискомаслено мляко
Бобови – нахут, боб, леща
Месо – пиле (черно месо), пуйка, агнешко, свинско, телешка кайма
Семена – тиквено семе, сусамено семе
Зеленчуци – спанак, гъби, тиква, аспарагус, броколи
Плодове – къпини, киви
Омега 3 мастни киселини
Риба – сьомга, сардина, скумрия, миди, риба тон, камбала, скариди, треска, пъстърва
Семена – ленено семе
Ядки - орехи
Триптофан
(вид аминокиселина, която участва в регулирането на настроението)
Постно месо – пуешко без кожа, пилешко без кожа
Млечни – пълномаслено кисело мляко, прясно мляко, сирене чедър, сирене груйер, швейцарско сирене, котидж
Яйца
Ядки – бадеми, шамфъстък, орехи, лешници, фъстъци
Бобови – леща, нахут, боб, соя
Зеленчуци – спанак, крес, зеле
Зърнени – овес, кафяв ориз
Плодове – банани, ананас, сливи, фурми, смокини, сушени сини сливи
Тирозин
(вид аминокиселина, която се използва за синтез
в главния мозък на серотонин, един от най-важните
невромедиатори)
Постно месо – пуешко, риба тон, пилешки дробчета, телешки дроб
Млечни – сирене чедър, стилтон, камембер, ементал, груйер, моцарела, пармезан, швейцарско сирене, заквасена сметана
Зеленчуци – авокадо, соев сос, спанак, екстракт от мая
Плодове – банани, смокини, сини сливи, стафиди, сушени сини сливи
ГАБА (GABA)
(вид аминокиселина, друго название е g-аминобутарат)
Зърнени
И запомнете - ако симптомите не отшумят до 2-3 седмици - задължително се консултирайте със специалист.
Също така е добре да помните, че пълноценното хранене и наблягането на определени храни ще ви помогне да се преборите или предпазите от депресията, но често не може да бъде използвано като единствено средство за постигане на желаните резултати.
Ако имате алергия към даден продукт, не го консумирайте или се посъветвайте с професионалист.