Независимо дали се притеснявате за фигурата си или не, правилният начин на хранене винаги има смисъл.
Да разберете кои са 10-те най-добри храни за жената, е един добър старт да преразгледате качеството на хранителния си режим.
Нуждите от хранителни вещества са различни за двата пола. Постигането на баланс в храненето, при съвременния стресиращ начин на живот, е много важно – особено за жените. За да запазят контрол в ежедневието – балансирайки между грижите за децата, работата и домакинските задължения., жените трябва да се хранят правилно. Ето 10-те най-добри храни за вас, дами:
10. Боб
Бобът трябва да бъде включен в режима на всяка жена – ниско съдържание на мазнини и... толкова евтино, и толкова традиционно.
В една нищо и никаква половин купичка се съдържат 5 гр. фибри, а това е само четвърт от дневната ви дажба. Нещата стават още по-добри, когато вземете предвид, че богатата на фибри диета е един от първите компоненти в превенцията на рака на дебелото черво. Не искаме да ви стряскаме, но повече жени умират от рак на дебелото черво, отколкото от рак на гърдата.
9. Зеле
Зелето, понякога пренебрегвано, е зеленчук, съдържащ фолиева киселина, която всъщност е много важният за жените витамин В. Дефицитът на фолиева киселина по време на бременност може да причини сериозни дефекти в плода (neural-tube defects – дефекти на гръбначния стълб (спина бифида) и мозъка (енцефалит).
Зелето също така е чудесен източник на витамин С и калций.
8. Тиква
Тази оранжева вкусотия е един от най-добрите приятели на жената.
Бета-каротинът, предшественик (провитамин) на витамин А, просто вика да излезе навън и да направи антиоксидантна магия в тялото ви. Всичко, което трябва да направите вие от своя страна, е да ядете.
За бета-каротина се смята, че намалява риска от развитие на рак на гърдата и помага на тялото да възстановява кожата.
7. Лен
Ленени семена и олио от ленени семена имат доста какво да предложат на жените. За тези, които чуват за първи път – ленът е пълен с омега-3 мастни киселини, които предпазват от инфаркт (водещата причина за преждевременна..... смърт при жените) и успокояват болката при артрит.
Фибрите в лена са толкова важни, заради съдържанието на лигнан – химичен компонент в растенията, фитоестроген и антиоксидант, много важен за жените. В момента се проучва ролята му в превенцията на рака.
Най-добре е да смилате лененото семе (в чиста мелничка за кафе, използвана само за тази цел) и да го прибавяте към зърнената закуска, която обикновено използвате. Това е най-добрият начин да оползотворите както фибрите, така и маслото, съдържащо се в лена.
6. Желязо
Жените трябва да ядат повече храни, съдържащи желязо. Да си набавяте желязо от храната е най-добрия начин, тъй като формата, в която то се съдържа в храните е по-лесна за усвояване.
Крехки червени меса и пилешко (без бялото), черен дроб, леща и разбира се – коприва – са най-добрите източници на желязо.
5. Соя
Соята, също богата на фитоестроген, може да помогне на жената да понижи нивото на лошия холестерол (LDL) и да повиши нивото на добрия холестерол (HDL).
Тофу (соево сирене) е много добър начин да си набавите соеви протеини.
Въпреки че доста хора не харесват вкуса му, то е много полезно за тези, страдащи от сърдечни и стомашни заболявания, както и за алергичните към месо и яйца.
4. Вода
Не смятате, че водата е храна и се чудите какво прави в този списък. Отговорът – водата е хранителна и ние се нуждаем от нея – в големи количества. Водата държи мазнините настрана и може да е един от най-добрите инструменти в битката за сваляне на килограми. Водата подтиска апетита и помага за метаболизма на складираната мазнина.
3. Броколи
Все още малко екзотично за нашата трапеза, но едва ли има някой, който още да не е вкусвал броколи.
Броколите са невероятен източник на калций и съдържа други важни вещества като калий и витамини от групата В.
2. Мляко
Жените наистина трябва да консумират калций. Препоръчителният дневен прием е 800 мг., но някои казват, че не е достатъчно и той трябва да е от 1200мг. до 1500 мг.
Ако вземете предвид епидемията от остеопороза сред по-възрастните жени, може би ще се съгласите, че трябва да включите богати на калций продукти в режима си.
Ето тук вече, ние българките целим десятката – киселото мляко е източникът, най-горещо препоръчван от диетолозите в световен мащаб. То е много ценено и заради ролята му за доброто храносмилане и здравето на дебелото черво.
1.Риба
В днешно време, когато ролята на омега-3 мастните киселини е напълно осъзната, трябва да се отнасяме наистина сериозно с рибата.
Сьомгата, например, не само е една изключително вкусна риба, но е с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на холестерол и съдържа няколко витамина от В-групата, калций, цинк, желязо и магнезий.
Но каквато и риба да изберете – няма да сбъркате. И както сигурно сте чували – поне 2 пъти седмично!