Тази рецепта я правя най-редовно и всички у дома са щастливи.
Мраморен кекс Продукти:
300 г меко масло или маргарин
275 г захар
1 пакетче (10 г) ванилова захар
2 с л ром
или ромова есенция
щипка сол
5 яйца
375 г брашно
1 пакетче (10 г) бакпулвер
50 г начупени орехи
3 с л прясно мляко
20 г какао на прах
20 г захар
2 с л прясно мляко
100 г шоколад за украса
Приготвяне:
• Фурната се загрява до 180 С.
• Кръгла форма за кекс с дупка по средата (24-26 см диамтър) се намаслява и се набрашнява.
• Маслото се разбива заедно със захарта до кремообразна пяна.
• Прибавят се последователно ваниловата захар, ром, сол и едно по едното яйцата, като след всяко яйце се разбива добре сместа.
• Брашното, заедно с бакпулвера, се пресява в отделна купа.
• Към разбитата маслена смес се прибавят на 3 пъти брашно и 3 с л прясно мляко.
• Ако се използват орехи се добавят в последния момент.
• 2/3 от сместа се изливат в намаслената форма за печене и се подравнява.
• Към останалата смес се прибавят 20 г захар, 20 г какао и 2 с л прясно мляко.
• Разбърква се добре и се изсипва върху светлото тесто.
• Тъмното тесто се подравнява и с помощта на нож, шиш, вилица и се правят няколко кръгообразни движения.
• Пече около 40 -50 минути, като готовноста се проверява с клечка или шиш.
• Кексът се изважда и се охлажда във формата 15 мин, след което се изважда и се оставя да изстине напълно върху скара.
• По желание : кексът се украсява с разтопен шоколад на водна баня